Om mig

Ardalan_ShekarabiJag föddes i Manchester den 28 november 1978, bara ett par månader före den iranska revolutionen. När jag var ett halvår gammal flyttade min familj tillbaka till Iran. Liksom många andra iranier trodde de att de flyttade tillbaka till ett land som äntligen skulle bli demokratiskt och fritt. Men riktigt så blev det inte. Bara några månader efter revolutionen visade den nya diktaturen sitt fula ansikte.

Mina första tio år levde jag i Shahriyar, fem mil utanför mångmiljonstaden Teheran. Under den tiden pågick kriget mellan Iran och Irak. Jag kommer aldrig att glömma när MIG-plan bombade civilbefolkningen och tvingade oss ner till skyddsrummen. Men värre än kriget var det politiska förtrycket och diktaturens tecken som fanns överallt. Till och med på min lilla högstadieskola. Till slut tvingades vi lämna Iran.

Jag kom till Sverige och Gävle som elvaåring. Första tiden i Sverige var både fantastisk och svår. Jag var fascinerad av allt nytt och spännande. Men jag saknade mina vänner och kunde inte göra mig förstådd. Vi fick till en början avslag på vår asylansökan vilket gjorde att vi tvingades att leva gömda i mer än ett år. Det var kanske den svåraste tiden i mitt liv. Att inte få gå i skolan, inte få leka med andra barn och inte veta var man kommer att få bo är bland det värsta som kan hända ett barn. Men till slut fick vi uppehållstillstånd och jag kunde börja gå i skolan igen. Jag kommer alltid att minnas dagen vi fick uppehållstillståndet. Vilken glädje!

Min högstadietid sammanföll med 90-talskrisen, regeringen Bildt, Ny Demokratis framgångar och Lasermannen. Det var mycket som gjorde mig arg. En regering som försämrade för de sämst ställda. Och främlingsfientliga krafter på frammarsch. Jag ville göra någonting med min frustration. Till slut bestämde jag mig för att engagera mig. Jag blev aktiv i SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund. Där fick jag uppleva att det gick att påverka och förändra. Bara man var många och organiserade. Och det var vi.

Tidigare har jag jobbat som universitetslärare i juridik på Uppsala universitet.
I dag är jag riksdagsledamot och bor i Knivsta, Uppsala Län. Jag kandiderar till riksdagen för att vara med och förändra, föra Sverige i rätt riktning efter åtta år av misslyckad moderat politik.